15 sierpnia, w święto Matki Boskiej Zielnej i Wojska Polskiego, w Bazylice Konkatedralnej w Stalowej Woli odprawiona została Msza święta dziękczynna w 60-lecie kapłaństwa biskupa pomocniczego seniora Edwarda Frankowskiego oraz w intencji Ojczyzny. Jego Ekscelencja, Ksiądz Biskup również w tym dniu obchodził 84 urodziny.
 Na Mszę świętą przybyli przedstawiciele władz samorządowych z Panem Prezydentem Miasta na czele, Parlamentarzyści, służby mundurowe, przedstawiciele organizacji, związków zawodowych, zakładów pracy oraz licznie zgromadzeni wierni. Fundację Uniwersytecką reprezentował zarząd FU Małgorzata Kobylarz i Ojciec Prof. Roman Jusiak, natomiast wspólnotę Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II reprezentował ks. prof. dr hab. Mirosław Sitarz, prorektor ds. misji i administracji, który odczytał list gratulacyjny Rektora KUL i przekazał Jubilatowi medal 100-lecia KUL.

W odczytanym liście, Rektor KUL podkreślił wdzięczność społeczności akademickiej za wieloletnią posługę Jubilata naznaczon​ą​ przede wszystkim wiernością dewizie Deo et Patrie - ​Bogu i Ojczyźnie, dewizie uniwersytetu. - ​To tym przesłaniem kierowałeś się w ciemnych czasach komunistycznego totalitaryzmu​,​ gdy byłeś kapelanem "Solidarności" i gorliwym obrońcą robotników - wskazał Rektor KUL.
Z okazji Diamentowego jubileuszu święceń kapłańskich, reprezentujący wspólnotę KUL prof. dr hab. Mirosław Sitarz, prorektor ds. misji i administracji, przekazał biskupowi Edwardowi Frankowskiemu Medal Jubileuszowy 100-lecia KUL.

Ciąg dalszy uroczystości miał miejsce na Nadsańskich Błoniach. Wieczorem odbył się wspaniały koncert „Stalowa Wola Jednego Serca”, wykonaniu solistów, orkiestry i chóru Jednego Serca Jednego Ducha. Widowisko poprowadził Jan Budziaszek, a dyrygował Hubert Kowalski. Kierownikiem muzycznym widowiska był Marcin Pospieszalski. Zebrana widownia mogła usłyszeć znane utwory, takie jak: "Przychodzisz, Panie", "Uwielbiam imię Twoje, Panie", "Naszemu Bogu, Alleluja", "Jezus zwyciężył" czy "Mam Ciebie, Panie mój".

Zdjęcia dzięki uprzejmości red. Zdzisława Surowaniec Echo Dnia