27 czerwca 2021 roku Przewielebny o. Profesor Oktawian Roman Jusiak – Wiceprezes zarządu Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli obchodził 50-tą rocznicę święceń kapłańskich.
W Kościele pw. Św. Brata Alberta w Lublinie, w parafii która wraz z klasztorem oo. Bernardynów powstała pod koniec lat 80-tych, dzięki zabiegom Profesora o. Oktawiana Romana Jusiaka i prowincjała Bernardynów O. Andrzeja Pabina, odprawiona została uroczysta Msza Święta. Eucharystię wraz z Dostojnym Jubilatem koncelebrowali Bracia Zakonni oraz liczni kapłani, którzy przybyli na uroczystości jubileuszowe. We wspólnej modlitwie uczestniczyli m.in. Prof. Przemysław Czarnek – Minister Edukacji i Szkolnictwa Wyższego, przedstawiciele władz samorządowych, Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli, licznych wspólnot, rodzina, przyjaciele oraz przybyli wierni. Na uroczystości jubileuszowe przybył także J.E. Ksiądz Biskup dr Edward Frankowski, który odniósł się ogromnego wkładu Ojca Prof. Oktawiana Romana Jusiaka w ośrodek akademicki w Stalowej Woli, gdzie na Wydziale Nauk o Społeczeństwie Filii KUL przez długie lata Ojciec Profesor - wybitny socjolog i pedagog był wykładowcą.
Na ręce Jubilata składamy najserdeczniejsze życzenia.
Niech dobry Bóg umacnia  Czcigodnego Ojca Profesora i obdarza pełnią swoich darów w codziennej posłudze i pozwoli odczuć dobroć Swego serca. Niech Pan Jezus niech będzie z Tobą i niech przez Ciebie nam błogosławi,  Duch Święty niech umacnia na trudy codzienności, a Niepokalana Matka wyprasza zdrowie, radość i pokój po najdłuższe dni Twojego życia!
Szczęść Boże!
Zarząd i Pracownicy