19 czerwca bieżącego roku, w Akademii Nauczania Społecznego im. św. Jana Pawła II, istniejącej od wielu lat przy Fundacji Uniwersyteckiej w Stalowej Woli, odbyło się Konwersatorium poświęcone kulturze. Nosiło ono tytuł: Czy człowiekowi potrzebna jest kultura?
 Jako prelegenci, ze swoimi tematami, wystąpili kolejno: prof. W. F. Dłubacz (O kulturze dawniej i dziś); ks. Dr bp E. Frankowski (O kulturze religijnej) i mgr Z. Szczębara (Kultura chrześcijańska według Jana Pawła II).
 Po prelekcjach odbyła się długa i ciekawa merytorycznie dyskusja, z udziałem zebranych słuchaczy – głównie nauczycieli  przybyłych z województwa podkarpackiego. Wyniki rozważań można podsumowań krótko – kultura nie tylko jest potrzebna, ale konieczna dla ludzkiego życia. Jest ona bowiem wewnętrznym i zewnętrznym owocem życia osobowego człowieka – w postaci wiedzy i umiejętności oraz ich wytworów (nauki, moralności i obyczajów, sztuki i techniki, instytucji społecznych oraz religii). Kultura jako naturalne dzieło człowieka, potrzebuje jednak dopełnienia w postaci łaski (religii), aby mógł on osiągnąć cel swego życia wpisany w jego naturę, to znaczy spełnienie, czyli szczęście.
  W przerwie obrad oraz na ich zakończenie, do dyspozycji uczestników był dostępny bogaty serwis kawowy. Wyrażano opinie o potrzebie i wręcz konieczności organizowania takich konwersatoriów, pozwalających lepiej zrozumieć wiele problemów współczesnego świata, związanych bezpośrednio z naszym życiem.