Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie, we współpracy z Fundacją Uniwersytecką w Stalowej Woli zainaugurowały  realizację projektu  pn.: PRZYSTANEK HISTORIA STALOWA WOLA. Spotkanie inauguracyjne pt. Stalowa Wola, przedmiot szczególnego zainteresowania aparatu represji 1944 -1990  odbyło się 9 grudnia 2019 roku, o godzinie 17:00 w budynku Auli Uniwersyteckiej im. „Solidarności” przy ul. Ofiar Katynia 8a w Stalowej Woli.

Na spotkanie przybyli przedstawiciele Instytutu Pamięci Narodowej na czele z Panem dr Jarosławem Szarkiem – Prezesem IPN, duchowieństwa na czele JE Bp dr Edwardem Frankowskim, władz parlamentarnych, samorządowych, liczna grupa działaczy NSZZ „Solidarność” na czele z Panem Andrzejem Kaczmarkiem - Przewodniczącym Zarządu Region Ziemia Sandomierska oraz Henrykiem Szostakiem – Przewodniczącym MOZ NSZZ „Solidarność” HSW SA., przedstawiciele placówek oświatowo-kulturalnych, wykładowcy, studenci oraz mieszkańcy Stalowej Woli.

Spotkanie prowadził dr Dariusz Iwaneczko - Dyrektor IPN Oddział w Rzeszowie , słowo wstępne wygłosił JE Biskup dr Edward Frankowski, wykład inauguracyjny   zaprezentował dr Jarosław Szarek, natomiast wykład pt. „NSZZ „Solidarność” Region Ziemia Sandomierska w latach 1980 – 1989” przedstawił dr Marcin Bukała z IPN O/Rzeszów. Refleksjami o aktywności NSZZ „Solidarność” podzielił się Andrzej Kaczmarek – Przewodniczący NSZZ „Solidarność” Region Ziemia Sandomierska.

Na uroczystości miało miejsce podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy Instytutem Pamięci Narodowej a Fundacją Uniwersytecką w Stalowej Woli.

Uroczystości towarzyszyła wystawa pn. „Strajk w Hucie Stalowa Wola 22 VIII – 1 IX 1988 r.” zaprezentowana w holu Auli Uniwersyteckiej im. „Solidarności”.
Do przygotowania wystawy wykorzystano m.in. dokumenty i fotografie pochodzące ze zbiorów NSZZ „Solidarność” Region Ziemia Sandomierska oraz IPN.

Kolejne cykliczne spotkania w różnorodnej formule, odbywać się będą w drugi piątek każdego miesiąca, w budynku Auli Uniwersyteckiej im. „Solidarności” przy ul. Ofiar Katynia 8a w Stalowej Woli

Serdecznie dziękujemy Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Rzeszowie za udostępnienie zdjęć.